Almanach ingrediencí používaných v produktech SpaRitual



Marula

Strom vyskytující se v jižní části Afriky. Dosahuje výšky 15-20m a je zdrojem mnoha zajímavých produktů. Jedním z nich je tzv. zázračný olej z Afriky. Plody Maruly obsahují jádra, která se lisují. Takto získaný olej je využíván v nových kosmetických kompozicích. Obsahuje vysoké procento antioxidantů a má vysokou nutriční hodnotu. Je velmi stabilní a proto slouží jako nosič aromaterapeutických silic a olejů. Tato stabilita odstaňuje potřebu olej konzervovat parabeny. Kosmetický průmysl využívá vlastnosti tohoto oleje poměrně krátkou dobu. Plody se již od nepaměti používají v gastronomii. Šťáva získaná z plodů obsahuje čtyřnásobné množství vitamínu C. Je zajíímavé, že zmražením šťávy se C vitamín téměř vůbec nezničí. Dřevo tohoto stromu se používá na vodotěsné nádobí. Z kůry stromů se vyrábějí léky proti malárii, horečce, dibetes a průjmům. Kořeny Maruly jso využívány k léčbě očních problémů.




Bambucké máslo

Jedná se opravdový šlágr posledních několika let. Tento přírodní produkt doslova ohromil svými vlastnostmi. V současnosti jde o nejkomplexnější organický lipid, který je v kosmetice využíván. Překvapení to však není pro domorodé obyvatele rovníkové Afriky, kteří nazývaly strom Faso. Latinský název je Vitellaria paradoxa. Tento africký ořešák má plody velikosti švestky s jedním jádrem. Jádra se suší a třou do konzistence másla. Domorodci využívali tohoto prostředku k ochraně před slunečním zářením, také po poranění, bolesti svalů a revmatickým potížím. Tento prostředek používala i královna Kleopatra.

Plody jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, D, E, F. Chrání před oxidací (stárnutí) tzv. anti aging efekt. Bojuje s volnými radikály. Byl zde nalezen triterpenický alkohol, jemuž jsou přisuzovány protizánětlivé a antibakteriální účinky. Deriváty tohoto alkoholu se periodicky nachází u různých léčivek např. ženšen. Bambucké máslo zvláčňuje a významně hydratuje pokožku. Je velmi stabilní. Tento přírodní lipid ulpívá v pokožce velmi dlouho. Proto je efekt zvláčnění dlouhodobý. Je velmi hutný a nevzbuzuje dojem mastnoty.





Aloe Ferox

Na celé planetě se vyskytuje asi 300 druhů Aloe. Nejznámější je Aloe Vera, která je již poměrně dlouho využívána v oblasti kosmetiky. Protizánětlivé, zklidňující účinky znají nejen profesionálové. Toto povědomí se dostalo i mezi veřejnost. Rostlina obsahuje široké spektrum vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. Pouze příroda dokáže optimálně vybalancovat přesné poměry těchto biologicky aktivních substancí. Aloe Vera je využívána i v lékařství resp. dermatologii, kde bojuje s následky akné, ekzémy, lupénky, spáleninami a podobně. Je využívána také v gastronomii na výrobu kompotů, nápojů. Vnitřní použití má také své léčebné indikace v oblasti gastrovenerologie. Tato plodina je již běžně průmyslově pěstována na polích, aby bylo možno nasytit potřeby obchodníků.

V tomto smyslu je mimořádná Aloe Ferox. Tato divoce rostoucí rostlina se vyskytuje v oblasti jižní Afriky. Je samozřejmě velmi vzácná. Obsahuje téměř dvojnásobek všech aktivních ingrediencí. Také rozsah aminokyselin je zde neobvykle vysoký. Z 22druhů, které lze identifikovat v lidském těle, obsahuje Ferox 18 druhů. Je významným bojovníkem s toxiny. Velmi užitečnou složkou se jev oí tzv. Ligin. Tato dřevitá substance má schopnost proniknout hluboko do pokožky. Je využívána jako médium k dopravě jiných biologicky aktivních látek do obtížně přístupných vrstev epidermis.





Griffonia  Simplicifolia

Tuto luskovitou rostlinu často využívá farmaceutický průmysl pro vysoký obsah 5-HTP- Hydroxytriptolan. Tato esenciální aminokyselina dokáže metabolizovat na tzv. serotin. Tato látka je obsažena v semenech Griffonie. Uvádí se až 14 ti procentní koncentrace. Serotin významně ovlivňuje funkce mozku v mnoha rovinách. Jedním z vyhledávaných účinků je funkce tzv. hormonu štěstí. Naprostá většina literatury se věnuje tomuto působení na CNS. Méně známé je blahodárné působení na strukturu kůže. Toto pozitivní působení není dostatečně zmapováno. Zřejmě se jedná o biologické interakce organizmu s hlubokým pozadím na úrovni CNS. V tomto smyslu se potvrzuje teorie o předávání informací na úrovni energetických center a jejich vzájemného propojení.





Honeybush  Cyclopia intermedia

Omamně vonící keř rostoucí u jižního pobřeží Afriky. Dosahuje výšky jeden a půl metru. Žluté květy vonící po medu daly rostlině název. Patří do čeledi bobulovitých. Roste divoce ve vyšších polohách. Proto je přístup obtížný a umožňuje pouze ruční sběr. Tato rostlina je v posledních letech cílem zájmu mnoha vědců. Křováci, na jejichž území se keře vyskytují, využívali léčebné vlastnosti posvátné rostliny od nepaměti. Druhovým příbuzným jsou keře známého Rooybos. Tato plodina je pěstována průmyslově. Vykazuje také mnoho léčebných účinků, ale s Honeybush se v tomto ohledu nedá srovnávat. Keře obou rostlin se používají kompletně celé. Rozsekají se a celá hmota je podrobena fermentaci. Produkty z Honeybush obsahují mnoho cenných minerálních látek, stopových prvků a antioxidantů. Odstraňuje ekzémy a vyrážky. Působí proti virům, bakteriím a plísním. Této vlastnosti je využíváno při výrobě některých kosmetických prostředků. 100% přírodní prostředek lze použít jako konzervant a nahradit jím obvykle užívané parabeny.





Okurkový extrakt

Obsahuje sodík, fosfor, křemík, síru, měď, vitamíny C, A, K a komplex vit. B. Hydratuje, zklidňuje.

Má tzv. adstringentní neboli stahující účinek.





Sojový protein

Vysoká koncentrace esenciálních aminokyselin BCAA. Váže vodu v poměru až 1:5. Vysoká nutriční hodnota. Vyvolává ochranné autoregenerační reakce buněk. Váže na sebe zplodiny, detoxikuje.





Pupalka dvouletá  Oenothera bicumis

Vyskytuje se na štěrkovitých a kamenitých půdách. Provází břehy řek nebo železniční náspy. Drobné žluté květy nádherně voní. O jejím původu se odborníci dohadují. Jisté je že ji zmůžeme nacházet v Evropě včetně ČR. V posledních letech jsou pokusy ji pěstovat. Na trhu je žádaná pro své léčebné účinky. V semenech obsahuje kyselinu linonovou, olejovou a gama linelovou GLA. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou někdy souhrnně nazývány vitamin F. Tělo nedokáže tyto látky vyrábět a je tedy závislé na dodávání zvenčí. GLA se v těle mění na Prostaglandiny, které mají mnoho fyziologických funkcí.

Prostředky vyráběné z Pupalky jsou využívané k léčbě mnoha kožních chorob, např. ekzémů, lupénky, akné a dalších. Mají také imunostimulační účinky.





Levandule  Lavandula Lamaceae

Keříkovitá rostlina se rozšířila ze středomoří do všech koutů světa. Dekorativní a velmi aromatická charakteristika vedla k velké oblibě. Aroma je již mnoho let využíváno v drogistické a kosmetické sféře. Sedativní účinky podporují užití proti nespavosti, stresům, depresi, pocity napětí a migréně. Aromatické silice mají vysoké dezinfekční účinky. Lze je použít jako přírodní konzervanty. Léčí akné, ekzémy a další dermatologické problémy. Olej z Levandule lze použít k různým masážím. Působí blahodárně k uvolnění svalů a odstraňuje revmatické problémy. Často se používá na jemné masáže čela a spánků k tlumení migrén.





Hroznový olej

Lisuje se ze semen vinných hroznů. Obsahuje velké množství bioaktivních látek oligomerních proantocyanidinů OPCs. Působí pozitivně na elasticitu pokožky. Podporuje pevnost kapilár a celého cévního systému. Zvyšuje vitalitu krevních buněk. Má superantioxidační účinky v kombinaci C+E vitamínu. Omezuje otoky nohou, vznik křečových žil. Silně bojuje s volnými radikály. Inhibuje enzymatický systém rozvíjející záněty. Velké užití má i v gastronomii. Je pozoruhodné, že téměř všechny výše uvedené rostliny využívané v prostředcích SpaRitual, jsou velmi vhodné i k vnitřnímu užití. Tento fakt dává jasnou zprávu, že prostředek je pro organizmus všeobecně prospěšný. Je to logické. Organizmus je souhrnem interních a externích tkání a jejich vzájemných interakcí.





Zázvor  Zingiber officinale

Rostlina, jejíž původ není znám. Je jisté, že v Číně a Indii je známá asi 3000 let. Velmi výrazná bylina má růžové nebo nažloutlé květy. Využívány jsou oddenky, které jsou žluté nebo černé. Samozřejmě i zde je obrovské využití v gastronomii. Konzumuje se jako koření. Kandovaný, čerstvý, nakládaný a podobně. Chuť je způsobena aromatickým olejem Zingiberen a Bisabolem. Ostrost má na svědomí Gingerol, který se podobá svým chemickým složením kapsaicinu získávanému z paprik nebo chili. Proto prohřívá. Při tepelném zpracování se Gingerol přeměňuje na Zingeron. Tato látka se používá při výrobě parfémů. Zázvor je využíván jako přírodní konzervant. Vůně Zingeronu je využívána často k aromaterapeutickým účelům. Při vdechování působí proti zánětu horních cest dýchacích. Při vnitřním užití srovnává hypersekreci žaludečních šťáv a odstraňuje plynatost.





Výtažek  z  Fuji jablek

Fuji jablka byla uvedena na trh v roce 1980. Jedná se o křížence vypěstovaného v Japonsku. Mimořádná chuť a vůně jej v Japonsku vynesla na první příčku v oblíbenosti. Také v USA jsou tato jablka velmi oblíbená. Odrůda má mimořádnou životnost. Jablka vydrží čerstvá až jeden rok Sparituál využívá příjemné aromatické složky, které zároveň plní funkci přírodního konzervantu.





Zelený čaj

Jedna z nejstarších rostlin, kterou lidstvo využívalo pro svůj prospěch. Archeologické objevy svědčí o existenci čaje již téměř před 5000.lety. Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Číně, Japonsku a Thajsku. Jeho působení je stále ještě zkoumáno. Existují vědecky zpracované studie, které prokazují vliv na dlouhověkost. Bojuje s mnoha civilizačními onemocněními jako je rakovina, arterioskleróza, kardiovaskulární problémy, zlepšuje hojení ran, zastavuje krvácení. Má preventivní účinky na degradaci buněčných membrán, neutralizuje volné radikály. Obsahuje Polyfenoly a L- Thiamin. Bojuje se špatným cholesterolem LDL. Antioxidační vlastnosti předurčují použití jako přirozený konzervant.

Tyto antioxidanty nahrazují syntetické parabeny k uchování stability výrobků.





Ginkgo biloba  Jinan dvoulaločný

Geologické stopy výskytu tohoto stromu jsou datovány do přelomu karbonu a permu v prvohorách. Jde o období před 300-270 miliony lety. Dnes se přírodně vyskytuje pouze na malém území jihovýchodní Číny, kde byl nově objeven pro Evropu. Strom dosahuje výšky až 40m. Sbírá se jeho list pro široké farmaceutické využití. Droga působí všeobecně na lepší tok a prokrvení od vlásečnic po tepny. Používá se preventivně proti infarktu myokardu, mozkové příhodě. V Čínské medicíně je používán mimo jiné k léčbě omrzlin. Obsahuje terpentýny, Flavonoidy, kyselinu Karboxylovou, kyselinu L askorbovou vit. C. Prokrvuje pokožku a tím vylepšuje metabolizmus kůže.





Ananas

Rostlina pochází z jižní Ameriky. Jedná se o velmi aromatické ovoce příjemné chuti. Vyžaduje stabilní subtropické klima. Tzv. sladký lék má opravdu překvapivé vlastnosti. Obsahuje vitamíny skupiny B, C, provitamin vitaminu A. Stopové prvky jsou zastoupeny v obrovském spektru. Má vysoce detoxikační účinky. Stimuluje vylučování nadbytečného množství vody a také tuků. Působí proti civilizačním chorobám. Pročišťuje krevní systém. Zajímavou látkou je Bromelin, tato látka se dále štěpí na aminokyseliny, které jsou krevním systémem roznášeny do dalších částí organizmu. Některé patogeny nacházející se v zažívacím traktu, jsou chráněny malou vrstvičkou aminokyselin. Proto mohou přežívat i v tomto prostředí. Bromelin je však schopen tuto vrstvičku narušit a tím se podílet na jejich likvidaci. Ananas je považován mezi sportovci za přírodní“ anabolika“, která mají dobrý vliv na vývoj svalové hmoty a potřebné energie. Pozitivně působí na klouby a celý pohybový systém. AHA kyseliny účinně bělí pigmentové skvrny, proto se výtažky z ananasu aplikují do kosmetických prostředků.





Francouzský jalovec

Volně rostoucí keř dorůstá běžně výšky kolem 100cm. Může, však dosáhnou až deseti metrů. Vyskytuje se i v české republice. Jalovec obsahuje mnoho aromatických silic. Extrakty z větviček a plodů se přidávají jako vonné složky do ginu a jiných alkoholických nápojů. Dodávají svéráznou chuť. Také jsou využívány jako koření. Mají nesporné léčebné účinky využívané hlavně v urologii. Některé druhy jsou mírně toxické. Vysoce dezinfekční účinky jsou využívány jako 100% přirozený konzervant.





Bílá vrba  Salix Alba

Pochází z Evropy. Postupně se rozšířila do celého světa včetně severní Afriky. Tento mohutný strom vyhledává vlhré prostředí. Nacházíme jej na březích potoků a řek. Léčebné účinky kůry poprve popsal Řek Dioskorides v prvním století. O sto let později se výtažky z kůry zabýval známý Římský lékař Galen. Za celou éru bylo popsáno mnoho účinků na lidský organizmus. Teprve moderní věda odhalila podstatu těchto efektů. Látka, která je ve velkém množství obsažena v extraktech z kůry se nazývá Salicin. Bez nadsázky lze říci, že tato přírodní látka má mnohem lepší vlastnosti než synteticky vyrobená kyselina salicylová, základní složka Aspirinu. Jak známo tento fenomenální lék má i své negativní stránky. Může způsobit alergické reakce, krvácení nebo podráždění zažívacího traktu. Přírodní Salicin tyto komplikace nezpůsobuje. Má vysoké protizánětlivé účinky, proto tato přirozená látka našla uplatnění v oblasti dermatologie a kosmetiky. Další významnou vlastností je , že nepotřebuje žádnou stabilizaci parabeny. Naopak sám je využíván jako konzervant.





Skořice

Aromatická kůra , která je součástí skořicovníku. Tento strom pochází z Asie. Dnes je pěstován v celém tropickém a subtropickém pásu jihovýchodní Asie, zejména v Indonésii. Roste také na Seychelských ostrovech a na Madagaskaru. Z kůry se vyrábí silice, tinktury, olej nebo sirup. Používá se jako aromatické koření. Má však i mnoho léčebných účinků. Používá se proti metabolickým poruchám např. cukrovka. Známé jsou dezinfekční a prokrvující účinky. Vonné silice se používají v aromaterapii.





Zelená káva

Kávové boby jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny chloragenové pro mnoho konzumentů je největším až 70% zdrojem antioxidantů. Káva obsahuje několik stovek těkavých látek, které ji dodávají charakteristickou chuť a aroma. Purinový alkaloid kofein se přes krevní řečiště dostává do CNS, kde působí mírně stimulačně. Velmi lehce prochází tkáněmi a své antioxidační a stimulační účinky nachází v poslední době i v kosmetických prostředcích.





Patchouli – Pačuli  Pogostemon cablin blanco

Keříky této rostliny dosahují výšky 75 cm. Pochází z tropických oblastí Asie. V současnosti je pěstována v mnoha zemích, které mají tropické podnebí. Keřík je obsypán malými růžovými nebo bílými květy. Intenzivní a těžká vůně Pačuli je využívána při výrobě parfémů, repelentů. Dnes je parfemováno mnoho výrobků, např. papírové ručníky, kapesníky osvěžovače vzduchu a podobně Listy rostliny se suší, lisují,fermentují . Olej je získáván destilací.. Esenciální extrakty mají své využití v léčebných postupech. V tradičních medicínách působí proti bolestem hlavy, nachlazení či nevolnosti. Esenciální olej z Pačuli je často míchán s olejem z kadidlovníku. Vzniká tak velmi oblíbená vůně, která si svou popularitu v USA, ale i Evropě získala v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Velkými propagátory byly „děti květin“.





Arganie  Argania spinosa

Tento strom se vyskytuje na jihozápadě Maroka. Dosahuje výšky 5 až 10m a stáří až 200let. Z plodů, které, připomínají olivy se za studena, lisuje olej. Pro své vlastnosti je od nepaměti používán v gastronomii, ale také v kosmetice a péči o vysušenou pokožku. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Je bohatý na vitamin E- alfa tokoferol. Výrazně hydratuje a zvláčňuje pokožku. Mluví se o omlazujících účincích. Tento olej se často kombinuje s dalšími bio aktivními složkami. V posledních letech je velmi žádanou surovinou vyžívanou v kosmetických prostředcích.





Tamanu  Calophylum inophylum

Tento relativně malý strom se vyskytuje ve Vietnamu, Thajsku na Srí lance, polynéských ostrovech. Olej získávaný z jader plodů má dlouhou historii v tradiční medicíně. Má opravdu zázračné účinky léčbě zánětlivých procesů kůže. Jeho antibiotické účinky jsou ve srovnání s penicilinem mnohem vyšší. Obsahuje antibakteriální, antimykotické, antioxidační, antineuralgické složky s vysokou účinností. Používá se k hojení kožních hnisavých procesů. Jeho výroba je velmi náročná, proto je poměrně drahý. Přesto je tento olej vyhledávaný. Kromě popsaných účinků má vysoké konzervační účinky. Sparitual jej proto využívá jako 100% přírodní antioxidant. Právě takové složky nahrazují tzv. parabeny.